torstai 24. lokakuuta 2019

Hanketoiminta ja johtaminen muutoksen ytimessä


Ammatillisen koulutuksen kuvauksiin sisältyy nykyisin usein sana ”muutos”. Muutoksesta puhuminen on tietysti ajankohtaista mm. rahoitusuudistuksen, osaamisperusteisuuden, uusien opsien, työaikauudistusten, tutkintorakenteen uudistumisen, oppilaitosten yhdistymisen ja digitalisaation takia. Muutoksen tarve on silti osin myös ”itse aiheutettua” valtakunnan tasolta aina oppilaitoksen oman arjen pyörittämiseen saakka.

Koska moni reunaehto muuttuu samaan aikaan, aiheuttaa se enemmän tai vähemmän muutosahdistusta. Kaikki tämä pistää miettimään missä mennään: johtaako muutos meitä vai johdammeko me (ihan oikeasti) muutosta?  

JYMY -hankkeen eteläisen alueverkoston vertaistapaaminen pidettiin Careeriassa 22.10.2019. Tällä kertaa oli teemana koulutuksen järjestäjän hanke- ja kehittämistoiminta, sen organisointi, toteutus ja johtaminen.

Hanke- kehittämistoiminta mahdollistaa koulutuksenjärjestäjälle muutoksen haltuunottoa. Hankerahaa on tarjolla käytännössä kaikenlaiseen oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen. Hanketoiminnan suhde strategiaan ja oppilaitoksen perustoimintaan on silti edelleen ihan olennaisia asioita.

Strategia saattaa olla melko yleinen ja monitulkintainen, joten strategialähtöiseksi voi teoriassa saada melkein minkä tahansa asian. Strategian suhde arkeen määräytyy viime kädessä sen perusteella, kuka strategian laatii, kuka sitä tulkitsee sekä kuinka sitä näin ollen toteutetaan.

Hanketoiminnan hyöty riippuu myös siitä, miten perustoiminta ja kehittämistoiminta saadaan yhdistettyä. On tärkeää hankkeistaa oikeita asioita sopivien asiantuntijoiden kautta ja oikeille kohderyhmille suunnattuna. Hanketoiminnan tehokkaan toteutuksen haasteita ovat edelleen ainakin hanketyöajan resursointi sekä seuranta, dokumentaatio, päällekkäinen tekeminen, sirpaleiset toimenpiteet pitkäjänteisen kehittämisen sijaan sekä hyvien hanketulosten käyttöönotto. Ei siis ihan vähän…

Kaikilla alueverkoston jäsenoppilaitoksilla (Careeria, Keuda ja Hyria) on laaja ja monimuotoinen hankesalkku. Mukana olivat henkilöstöasiantuntija Otto Ala-Nissilä (Keuda), kehityspalvelupäällikkö Anne Miettinen (Hyria), projektisihteeri Jonna Kanerva (Hyria), kehittämispäällikkö Taina Paananen (Careeria) ja kehittämispäällikkö Jukka Hakala (Careeria).

Hanketoiminnan vertaistapaamisen päätteeksi todettiin, että samat kysymykset ovat tuttuja kaikille. Samojen haasteiden kanssa elää jokainen hankkeita tekevä oppilaitos. Lopputulema on, että oli antoisaa tavata kasvotusten, puhua rehellisesti ja saada ymmärrystä kollegoilta.

On myös helpompi ottaa jatkossa yhteyttä ja kysyä asioista, kun tunnetaan paremmin. Ehkäpä tämäkin on yksi tärkeä juttu muutosjohtamisen ytimessä. Ainakin osa meistä ihmisistä aitoa ja arkipäivän asioihin liittyvää yhteyttä kollegoihin. Parhaassa tapauksessahan se kannustaa muuttumaan yhdessä ja tekemällä oppien.

Välillä ihan mielellään näitä pohtien,
Jukka