maanantai 30. joulukuuta 2019

Hyrian JYMYtyksestä


Valmistautuessa JYMY-hankkeen päätöswebinaariin sain ilolla kuulla meidän syksyn muutosvalmentamisen fasilitoinnin kokemuksia. Samaa onnistumisen iloa olin kuullut aiemmissakin caseissa.

Hankkeessa Hyrian osalta oli roolitettu eri tahoille toisaalle kokonaisvastuu hankkeen etenemisestä ja verkostoyhteistyöstä ja toisaalle osastokohtaisten muutosjohtamisen valmentamisen fasilointi. Näin siksi, että talon sisältä tuleva fasilitoija pystyi keskittymään paremmin kuhunkin caseen ja talon sisältä tulevana pystyi sijoittamaan kuultua osaksi isompaa kuvaa – tällä tavoiteltiin laadukkaampaa toteutusta ja lopputulosta, mutta myöskin tämänkaltaisen valmennusprosessin osaamisen vahvistumista ja jäämistä taloon – eli tällä tarkoitan sitä, että tietoisesti ensisijainen ratkaisu oli hakea fasilitoija talon sisältä eikä ulkoa.

Kootessamme tuotosta päätöswebinaariin vaikutuin syvästi tavasta ja viitekehyksestä, jolla muutosprosessi haluttiin käynnistää ja toteuttaa. Se oli osallisten/ asianosaisten vahva osallistaminen keskustellen, haastatellen, kysellen ja kuunnellen. Ammatillisten oppilaitosten arjessa tapahtuneet muutokset ovat olleet sen verran ripeitä ja monesti ehkä yksilönkin kannalta niin annettuja, että rauhainen sisäistäminen oman itsensä kannalta on jäänyt vasemman käden varaan, kun muuttuneiden ohjeiden ja sääntöjen viidakossa on palveltu asiakasta. Tiedämmehän sen arjen, eikö? Joten ei vähintään siitäkään syystä tuo keskiössä oleva yksilön äänen, ja myös niiden monesti hiljaisempiekin, kuuleminen upposi.

Yhteensä neljälle eri osastolle hankkeen aikana toteutettiin toimenpiteitä/ muutosjohtamisen prosessia. Kokemustahan, oivallustahan ja viisauttahan tuosta syntyi, mikä JYMYn päätöswebinaariin sanoitettiin näin: Muutoskyvykkyyden kulmakiviä ovat 1) Jokainen tulee kuulluksi ja nähdyksi, 2) Tavoitteellinen toiminta, 3) Tiedän mitä minulta odotetaan ja 4) Arvostava vuorovaikutus kaiken ytimessä. Mitä nuo sitten pitävät sisällään? Sitä en tässä kerrokaan, käy tutustumassa JYMY-hankkeen päätöswebinaariin aineistossa.

Tässä kohden kiitokset koordinaattorille sekä koko verkostolle. Erityiset kiitokset Hyrian fasilitoija-Lady Ullalle – olet mahtava!

-       Anne, Hyria

JYMY Keudassa


Keudan tavoite Jymy-hankkeessa oli ammatillisen koulutuksen reformin muutosten tuominen arjen toiminnaksi tukemalla lähiesimiesten toimintavalmiuksia. Hankkeen kohderyhmänä Keudassa olivat tiimiesimiehet ja -vastaavat. Hankkeen käynnistyessä Keudassa oli toimittu tiimilähtöisesti jo jonkin aikaa, mutta Jymy-hankkeen puitteissa tiimien toiminnasta vastaaville tiimiesimiehille ja -vastaaville järjestettiin ensi kerran esimiesvalmiuksien kehittämiseen tähtäävää toimintaa.

Tiimiesimiesten learning cafeiden järjestäminen oli Jymy-hankkeen tärkein yksittäinen toimenpide. Learning cafeiden tavoitteena oli tukea tiimiesimiehiä omassa roolissaan ammatillisen koulutuksen reformin myötä uusittujen prosessien toimeenpanijoina ja oman tiiminsä työkulttuurin muuttajina. Taustalla oli ajatus siitä, että kun tiimiesimiehet tuntevat oman toimivaltansa, esimiestyössä tarvittavat tiedot ja taidot ja saavat riittävästi tukea työskentelyynsä, edistetään ammatillisen koulutuksen reformin muutosten läpivientiä Keudassa. Learning cafeissa pyrittiin siten vahvistamaan tiimiesimiesten subjektiutta toimia esimiehenä tilanteessa, jossa muutoksia viedään käytäntöön.

Learning cafeita järjestettiin kuukausittain. Tilaisuuksia kutsuttiin learning cafeiksi, vaikka työtapa valittiin tapauskohtaisesti sisällön mukaan. Ensimmäisessa learning cafessa toimialapäälliköt kävivät tiimiesimiestensä kanssa näiden tehtävänkuvat ja vastuut läpi. Vuoden aikana muita läpikäytyjä aiheita olivat muun muassa tiimiesimiehen rooli tiimien välisessä yhteistyössä, tiimiesimies ja työelämäyhteistyö, tiimiesimiehen rooli varhaisen tuen mallissa ja tiimin kehityskeskustelun johtajana, tiimiesimiehen tuentarpeet sekä tiimiesimiehen rooli vuosityöajanseurannassa.

Learning cafeiden sisällöt suunniteltiin keväällä 2018 toteutetun tiimiesimiesten osaamistarvekyselyn tulosten perusteella kuitenkin siten, että sisältöjä tarkennettiin ja muutettiin tilanteen edellyttämällä tavalla pitkin matkaa. Haastavaa oli sovittaa learning cafet kaiken muun esimieskoulutuksen ja opetus- ja koulutuspalveluiden kehittämisen lomaan tavalla, jossa ei tulisi sisällöllistä tai aikataulutuksellista päällekkäisyyttä muun toiminnan kanssa. Eräs Jymy-hankkeen lopputulos onkin henkilöstöpalveluiden ja opetus- ja koulutuspalveluiden toimintojen entistä parempi yhteensovittaminen ja koordinointi.